Thursday, May 9, 2013

CONTOH PERMAINAN KECIL


Cik Qila nk kongsi contoh permainan kanak-kanak yg tlh dilaksanakan ms amali pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Jasmani di maktab..Hrp dpt membantu para pembaca..Adanya cth ni anda blh ubh permainan ini utk jd lbh seronok dan kreatif..SELAMAT MENCUBA!!!!


Panduan Murid
Persembahan Permainan Kecil
Permainan ‘Pencuri Emas

 PROSEDUR PERMAINAN:
1)       Bahagikan pelajar kepada dua kumpulan iaitu kumpulan A  dan B yang kedua- duanya terdiri daripada 6 orang pelajar.
2)         6 orang yang akan menjadi pencuri emas manakala 6 orang lagi akan menjadi penyerang.
3)         Serangan akan dilakukan dengan menggunakan bola gimnastik.
4)         4 orang pengadil akan mengawal permainan iaitu di kawasan A, B dan C. Di mana kawasan A dan C merupakan kawasan selamat manakala kawasan B adalah kawasan serangan.
5)         Setiap pemain hanya boleh mengutip satu emas sahaja bagi satu larian. Jika mereka ingin mengambil emas yang seterusnya, mereka hendaklah berpatah balik ke “Zon Lubuk Emas” untuk mengutip emas yang seterusnya.
6)         Emas yang telah Berjaya dikutip hendaklah dimasukkan ke dalam bakul emas yang telah disediakan.
7)         Masa yang diberikan untuk setiap kumpulan mengutip emas adalah 3 minit.
8)         Teknik yang harus digunakan oleh pemain ialah teknik berlari pantas.
9)         Kad Merah akan dikenakan sekiranya penyerang atau pemain melanggar peraturan. Wisel akan dibunyikan sekiranya penyerang atau pemain melakukan kesalahan ketika bermain.
10)      Pemenang akan dikira berdasarkan pungutan emas yang daoat dikumpul dalam masa tiga minit yang diberikan.
11)      Sekiranya kumpulan pencuri dapat mengumpul kesemua emas dalam masa kurang daripada tiga minit, maka catatan terpantas bagi pungutan emas akan diambil.
12)      Pemenang akan dikira berdasarkan catatan masa yang terpantas sekiranya kedua-dua pasukan dapat memungut kesemua emas kurang daripada tiga minit.

PERATURAN PERMAINAN:

1)         Aras serangan hendaklah dari bahagian pinggang dan  ke bawah.
2)         Sekiranya penyerang menyerang pencuri dalam kawasan A dan C, serangan tersebut tidak akan diambil kira.
3)         Emas yang Berjaya dikutip tidak bolah dibaling atau dihantar kepada rakan sekumpulan.   Jika ini dilakukan, emas tersebut tidak akan dikira.
4)         Penyerang hendaklah memegang bola di hadapan badan. Bola tidak boleh disorokkan di belakang badan untuk menjadikan permainan adil.
5)         Bola yang terlepas daripada sasaran dan melambung jauh dai kawasan permainan tidak boleh diambil oleh pemngadil sebaliknya penyerang haruslah mengambil bole tersebut sendiri.
6)         Pengadil boleh membunyikan wisel dan memberikan kad merah kepada mana-mana sahaja pemain sama ada pemain atau penyerang jika mereka mendapati pemain melakukan kesalahan atau melanggar peraturan yang telah ditetapkan.
7)         Penyerang atau pemain yang dikenakan kad merah akan dikeluarkan daripada permainan.

TEKNIK PERMAINAN:
-       Teknik berlari pantas.

LANGKAH KESELAMATAN:
1)         Bola yang digunakan untuk serangan ialah bola yang lembut iaitu bola gimnastik
2)         Aras serangan adalah dari bahagian pinggang dan ke bawah.
3)         4 orang pengadil digunakan bagi mengelakkan pemain melanggar peraturan dan mengkasari pemain. Pemain yang melanggar peraturan akan dikenakan dendaan.

No comments:

Post a Comment