Monday, January 17, 2011

CiNtA...=)


Apa y rkn2 sume fhm mengenai cinta y sebenarnya???Terpulang la pada setiap individu utk mentafsirkannya secara terperinci....Pada pandangan Aqilah cinta itu buta...Apabila kita mencintai seseorg, kita akn sgt2 syg n ksh pd dia sehinggakan kita nmpk dunia kita ini terlalu indah...


Hari ni Aqilah dpt mempljri sesuatu y bermakna n hendak dikongsi bersama rakan-rakan sume....
Kita jgn la terlalu mencintai seseorg dgn spnh hati kecuali cinta kita pada Allah, Nabi, Rasul dan keluarga....Namun cinta n ksh syg diberikan oleh Allah adlh y plng kekal abadi wat selamnya....Bak kata pepatah Melayu, tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas(ntah betol ke x...hehehe...)....


Andai kata kita terlalu memberi pengharapan n memasang angan2 y terlalu tinggi utk bersma shdp semati dgn kekasih kita, blm tentu ia ditakdirkan begitu...Sekiranya Allah ingin memberi ujian pd kita kemungkinan cinta kita akn menghdpi sebrg mslh y tdk dpt dielakkan....Oleh itu, Aqilah ingin memperingtkn bhw simpan la 30% perasaan cinta itu kpd diri....Jgnlah 100% cintakn seseorg...Ia akn memberi ksn y amt mendlm trhdp diri kita sekiranya diri kita terlalu kuat serta tabah...Malah akn mengundag kpd gangguan emosi n perasaan y amt kritikal...


Kata orang, cinta tak mengenal masa, usia, mahu pun paras rupa mahupun kaya atau miskin.. bila cinta sudah berputik tiada apa yang manjadi halangan. Begitu beruntung jika cinta yang bersemi di sambut mesra apatah lagi jika cinta itu kekal hingga ke gerbang perkahwinan.





Tetapi bagaimana pula sekiranya impian yang dibina musnah di tengah jalan. Kerana tidak semestinya cinta yang di hulur akan bersambut malah tidak ada satupun undang-undang di dunia yang mewajibkan setiap percintaan akan berakhir dengan sebuah ikatan perkahwinan. Semestinya keperitan yang di alami dapat menerbitkan air mata malah ada juga yang menjadi trauma untuk bercinta lagi. Sesungguhnya bukan mudah untuk mengajar hati, menerima seseorang yang baru dalam hidup, apatah lagi untuk menjadikan seseorang itu sebagai teman yang teristimewa di hati, sehingga sanggup menanti walau bertahun.






Kasih tidak akan dapat berputik sekiranya ia hanya hadir pada sebelah pihak sahaja. Ibarat bertepuk sebelah tangan, tidak akan berbunyi. Tetapi bagaimana pula kiranya ada yang menjadikan perasaan itu sebagai satu eksperimen, ujikaji ataupun hobi masa lapang yang sekadar dijadikan batu loncatan sebelum bertemu dengan seseorang yang menepati citarasa sebenar?

"Jika saja kehadiran cinta sekadar untuk mengecewakan, lebih baik cinta itu tak pernah hadir"





Sunday, January 16, 2011

KONTEST BLOG PALING COMEL!!!

AkU tAk PeNaH lAgI jOiN mAnA2 kOnTeSt Lagi!!
Ni La FiRsT tImE aKu BaRu NaK JoIn....
Aku tertarik dgn kontest ni...Penganjurnya hanya seorg budak yg baru berusia 14tahun...
Aku yang dh besar ni pun baru je nk menceburi mengenai blog..
Tp bdk ni dh blh wat kontest....

Sumber :  http://creamlovebunny.blogspot.com/


AnDaI kAtA bLoG aNdA cOmEl DaN mEnArIk, MaRiLaH rAmAi2 SeRtAi KoNtEsT ni.........=)


syarat-syaratnya

 warga negara MALAYSIA .
memang warganegara Malaysia spt y tertaluk dlm I/C...

 semua jantina diterima
Maka aku layak sertai sb aku ada jantina...iaitu perempuan...

 ada blog! takder blog .. ditolak !
Ada blog la...sb 2 nk msk kontest ni....

 kena follow blog aku.. tak nak follow takper.. tak der paksaan :)
Dah Follow Bella...peace (^^,)

 tag 4 orang rakan anda, yang anda yakin leh join


tarikh tutup

5.2.2011 ... itupun melebihi 100 orang penyertaan .


hadiah

DUIT menanti anda !


Hargai Ibu Kita!!!!

Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata...memang betul)

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... .mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku. ...mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....

Bila seronok, aku cari....pasanganku
Bila sedih, aku cari....mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada....mak

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat....emakku

Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....mak

Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku

Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak

Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya. .......

Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya....... .
berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......


Wednesday, January 12, 2011

Heartbeat-2PM

can you feel my heartbeat

niga jitbalbgo ddeonan shimjangi
ajikdo ddwigo issuh
geugutdo neoleul hyanghae
(the heart that you stepped all over and left
is still beating. and it's beating for you)


ijeulyeogo amooli nolyukhaebwado
saelowoon saramdeuleun amoori mannabado
gaesok dashi ddo dashi dolaseomyun wae ni senggakman naneunji
an hallae geuman hallae
amoori nae jashineul dallaego ddo dallae bwado
amoo soyoungi ubssuh nae shimjangi gojangna bulyusseo wae
(no matter how hard i try to forget
no matter how many new people i meet
why do i keep thinking of only you when i turn around
i don't want to do this anymore. i want to stop.
no matter how many times i try and try to stop myself
it's no use. my heart is broken. why)


wae ajikdo naneun ilun babo gateun jisheul haneunji
meolilon algetneundae gaseumeun wae ji mamdaelonji
nuleul jabgo nochileul mot hae jigeumdo niga na eh gyuttae
itneun gut gattae ibyuleul mitji mot hae
(why do i keep doing such foolish things
i know in my head, but why is my heart rebelling
i'm holding on to you and can't let go.
it still feels like you're next to me.
i can't believe in farewell)


nogool mannado maeum sok han gotseun yulji mot hago gaesok ni jalil biweonwa
ol liga ubneundae oljido moleundago wae mitneunji gaseumi wae maleul an deutni
(no matter who i meet, i can't open up one part of my heart and i keep your place empty
there's no reason for you come back, but why do i keep thinking that you might come back
why isn't my heart listening)



listen to my heartbeat. it's beating for you
listen to my heartbeat. it's waiting for you
ggeutnatdaneun gul ajikdo molla wae ileoneunji ihaega an ga
listen to my heartbeat. it's beating for you
listen to my heartbeat. it's waiting for you
nuh eh senggakae ajikdo apa gaseumi ddwilddae mada senggakna
(listen to my heartbeat. it's beating for you
listen to my heartbeat. it's waiting for you
don't i know that it's over. i don't understand why i'm like this
listen to my heartbeat. it's beating for you
listen to my heartbeat. it's waiting for you
it still hurts thinking of you. i think of you every time my heart beats)



ijeoya hae ijeoya salsoo issuh
jiweo beolyuh yaman hae an geulyeomyun naega jooguh
stop trying to get her back. she ain't coming.
she's gone, gotta be moving on
gassuh ji ana geunyun ni senggak haji ana
(i have to forget. i have to forget in order to live
i have to erase it. if i don't, i'll die
stop trying to get her back. she ain't coming
she's gone, gotta be moving on
she left. she won't come back. she doesn't think of you)


geunyuh neun naega gidalineun gul junhyuh moleun chae jal salgo issuh
geunyuh neun imi nal ijussuh wanjunhi jiwussuh wae naneun geuleokae mot hani
(she doesn't know that i'm waiting for her, she's doing well
she already forgot about me, totally erased me.
why can't i do that)


listen to my heartbeat. it's beating for you
listen to my heartbeat. it's waiting for you
ggeutnatdaneun gul ajikdo molla wae ileoneunji ihaega an ga
listen to my heartbeat. it's beating for you
listen to my heartbeat. it's waiting for you
nuh eh senggakae ajikdo apa gaseumi ddwilddae mada senggakna
(listen to my heartbeat. it's beating for you
listen to my heartbeat. it's waiting for you
don't i know that it's over. i don't understand why i'm like this
listen to my heartbeat. it's beating for you
listen to my heartbeat. it's waiting for you
it still hurts thinking of you. i think of you every time my heart beats)



my heart is beating faster and faster (x4)









Smoga Berbahagia!!!

Aku hari ni dapat melihat wajah tunangnya....Mmg x dinafikan dia cantik jika nk dibandingkan dgn diriku...Aku hanya wanita y mempunyai byk kelemahan n kekurangan....Smoga jodoh y dipertemukan akn membuat dia ceria  tersenyum sentiasa....Selain itu, aku hrp dia mmg syg kt wanita tersebut...Di sini aku hnya mampu berdoa utk kebahagiaan dia...Smoga jodohnya berkekelan...Amiin...Walaupun aku tau bhw hatiku akn skit n sdh...Namun aku kna kuat semangat utk family ku y sentiasa menyayangi aku spnh hati...Mereka xpernah nk kecewakan n membuatkn aku berasa sdh...Ksh syg n cinta keluarga y ikhlas n xpnh berbelah bagi...

Namun aku msh bersyukur krn aku mempunyai family y mmg menyayangi aku...Smoga aku akn dpt bertemu ng seseorg y lbh baik drpd dia utk diriku y serba kekurangan ini....Aku berdoa kpd Maha Esa spy hati aku kuat utk menghdpi pelbgai dugaan n ujian y tiba.....